Digitaaliset kuluttajatrendit (tehtäväpaketti 1 tehtävä 6)


Kuluttajatrendit 2030

Ericssonin raportissa tarkastellaan, mitä voisi olla 2030-luvun kuumimmat kuluttajatrendit. Tässä blogissa tarkastellaan kymmentä kuuminta ensi vuosikymmenen mahdollista trendiä, ja millaisia vaikutuksia niillä voisi olla meihin.

Body bots

Body botit ovat kehon hyvinvointiin tarkoitettuja apuvälineitä. Body botit voivat seurata esimerkiksi ruokavaliotasi, ja kertoa minkälaista ravintoa tulisi syödä, jotta terveys pysyy kohdillaan. Nykyään ihmisille tuntuu olevan tärkeää seurata enemmän hyvinvointiaan erinäisten applikaatioiden, älykellojen yms. laitteiden avulla. Ericssonin raportissa puhuttiin muun muassa jonkinlaisesta ryhtipuvusta, joka auttaisi pitämään oikean asennon läpi päivän. Tämä voisi olla hyvä itsellekkin. Iän karttuessa ryhtikin alkaa laskemaan, joten vanhoille päiville kyseinen puku olisi oivallinen!

Guardian Angels

Guardian Angels kuluttajatrendillä tarkoitetaan digitaalisen jalanjäljen pienentämistä. Tämmöisten bottien avulla voisimme suojata paremmin henkilökohtaisia tietojamme. Maailman digitalisoituessa, kaikki tietomme on jossain digitaalisessa muodossa tallennettuna. Itse kaipaan ainakin yksityisyyttä sen verran, että tietojani ei urkittaisi luvattomien tahojen toimesta. Toisaalta, digitaalisen jalanjäljen avulla on mahdollista jäljittää henkilökohtaisia tavaroita, esimerkiksi älypuhelinta, niin digitaalisessa jalanjäljessä on hyvätkin puolensa. 

Community bots

Community bots trendillä tarkoitetaan botteja, jotka on valjastettu naapuruston hyväksi. Se voisi olla vaikka hälytysjärjestelmä, joka ilmoittaa sinulle ja naapureillesi tunkeilijoista tai vaikkapa ruohonleikkureita, jotka on ohjelmoitu automaattisesti pitämään alueet siistinä. Tai yksi visio on, missä community botit voisi hoitaa vuokraneuvottelut puolestasi tai vaikka äänestää puolestasi. Kuulostaa aika hurjalta kyllä omaan korvaan. Tuntuu, että menee liian helpoksi elämä, jos joku äänestääkin puolestasi!

Sustainability bots

Sustainability bots tarkoittaa laitteita, jotka esimerkiksi osaavat säästää energiaa. Sähkölaitteet voisivat kotitalouksissa esimerkiksi jakaa sähköä keskenään ja ladata itseään vain hiljaisina tunteina. Näin voitaisiin optimoida energiankulutusta, mikä onkin tärkeää tulevaisuutta silmälläpitäen. Kyseiset botit voisivat myös varoittaa huonoista sääolosuhteista tai oppia tunnistamaan juomakelpoisen veden. Varmasti sustainability botit ovat tärkeässä roolissa omassakin elämässä tulevaisuudessa. Parempi olisi optimoida omakin energiankulutus.

Home officers

Home officer botit ovat ajankohtaisia nyt, kun etätyöskentelystä on tullut uusi normaali. Näillä boteilla voitaisiin laskea esimerkiksi työskentelyyn käytetty energiankulutus. Tämmöiset botit voisivat myös automaattisesti raportoida kotona työskentelyyn käytetyt tunnit. Yksi mielenkiintoinen Home officer botti voisi olla älykaiuttimet, jotka muodostaisivat jonkinlaisen meluvallin, ja näin voisi saada työrauhaa, jos vaikka muu perhe mellastaa kotona samaan aikaan. Tämä olisi kyllä erittäin hyödyllinen itsellekkin, jotta saisi lasten melskaamisen pois häiritsemästä.

Explainers

Näiden bottien tarkoitus olisi selventää käyttäjälle minkälaista dataa esimerkiksi jokin appi kerää, eli mistä sen tiedot on peräisin. On myös spekuloitu, että semmoisia lakeja voisi olla tulevaisuudessa, missä datan kerääjän tulisi ilmoittaa, mitä ne tiedoilla tekevät jne. Tämmöiset botit voisivat myös tulla finanssialalle, ja esimerkiksi selventää, mitenkä sinun sijoituksiasi käsitellään. Rahastosijoittajana, olisi tämmöinen palvelu tietysti ihan kätevä, jos saisi tarkempaa tietoa mihin rahasi päätyvät.

Connectivity gofers

Tämä botti tarkoittaa parempia yhteyksiä/kuuluvuuksia, minne ikinä menemmekään. Voisi olla mahdollista tulevaisuudessa, että esimerkiksi AR ja VR teknologia ei olisi niin rajoittunutta sisätiloihin, vaan olisi mahdollista kulkea vaikka kaduilla hyvien yhteyksien turvin, ja tehdä mitä ikinä kyseisillä laitteilla voikaan tehdä, ulkotiloissa. Laitteet yhdistyisivät automaattisesti verkkoihin, mikä pitäisi yhteydet optimaalisina. Itsestä tuntuu tosin, että yhteydet esimerkiksi Suomessa on niin hyvät, että laitteet toimii paikassa kuin paikassa. 

Baddie bots

Baddie botit ovat pelottava digitaalinen uhkakuva, jotka voisivat aiheuttaa päänvaivaa kunnon kansalaisille. Yksi visio on, että joku julma henkilö voisi kouluttaa robotin esimerkiksi tekemään murtovarkauksia tai vaikka hyökkäämään ihmisten kimppuun kadulla. Tai baddie botit voisivat vaikka hakkeroida älypuhelimesi, ja ottaa hallintaan kaikki sinun kirjautumis-sivustosi. Itse voisin kouluttaa tämmöisen robotin vaikka hakemaan oluen, koiruuksien sijaan. 

Media creators

Tällä botilla meinataan sitä, että massamediasta tulisi enemmänkin teknologian tuottamaa ihmisen sijasta. Esimerkiksi musiikki voisi olla ennemminkin koneiden tekemää "laatukamaa" ihmisen sijasta. Itselle tämä kyllä vähän kirpaisee korvia. Olen ehdottomasti sillä kannalla, että kitaran tulee soida ihmisen kädestä, ja että elokuvan tekee Martin Scorsese, eikä joku prkl algoritmi. Jotkut asiat on sentään pyhiä!

Bossy bots

Bossy botit voisivat olla laitteita, jotka keräävät dataa meistä, ja tuntevatkin paremmin itsemme kuin me itse! Ne voisivat antaa meille hyviä neuvoja, kun olemme pohdintatilanteessa jonkin asian suhteen. Ne voisivat esimerkiksi huomauttaa liiallisesta alkoholin käytöstä tai vaikka estää auton käynnistymisen, jos veressä on liikaa alkoholia. Bossy botit voisivat myös olla neuvomassa työpaikoilla, miten asiat tulisi hoitaa. Bossyt voisivat kyllä toimia monessa tilanteessa, mutta henkilökohtaisesti, en haluaisi antaa liikaa määräysvaltaa jollekkin botille, vaan haluan hieman harrastaa aivojumppaa, ja ajatella itse.


Kuva:

istockphoto



Lähteet:

https://www.ericsson.com/en/reports-and-papers/consumerlab/reports/10-hot-consumer-trends-2030-connected-intelligent-machines. Luettu: 5.12.2021.



Kommentit

  1. Kirjoitin itsekkin samasta aihesta, mutta oli silti kiva lukea toisen kirjoittama kirjoitus samasta asiasta. Heti tulee uusia näkökulmia asiaan. Kivasti kirjoitettu ja ryhmitelty teksti. Tykkäsin erityisesti omista havainnoista ja mielipiteistä bottien suhteen :)

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit