Digitalisaatio ja Digitalous ( tehtäväpaketti 1 teht. 7)


Digitaalinen tulevaisuus - uhka vai mahdollisuus?      


Keiichi Matsudan videossa nainen tuntuu olevan jonkinlaisessa keinotekoisessa älymaailmassa. Siinä tekoäly tuntuu alistaneen ihmisen, joka on tullut täysin riippuvaiseksi keinotekoisesta maailmasta. Videon nainen on tullut melkeinpä osaksi konetta ja taitaakin kokea pientä ahdistusta asiasta.

Microsoftin videossa taas voi nähdä monenlaisia mahdollisia tulevaisuuden laitteita, kuten        virtuaalisia opetustauluja, digiavaimia, 3D-suunnittelupöytiä, jonkinlaisia virtuaaliovia, vedenalaisia virtuaalitodellisuuksia. Onkohan nämä termit edes oikein? Oltiin sen verran tulevaisuudessa, että en ole edes varma onko näille kaikille teknologioille olemassa vielä nimiäkään.

Teknologia keskuudessamme

Teknologian rooli yhteiskunnassamme on oleellinen. Nykypäivän ihminen ei selviäisi ilman teknologiaa. Jos nyt poistaisimme kaiken teknologian yht´äkkiä, en usko, että selviäsimme kovin pitkään. Olemme täysin riippuvaisia teknologiasta telluksella. Satelliitit mahdollistavat meille televisiot, puhelimet, radiot, laajakaistat yms. Internet mahdollistaa tiedonhaun, yhteydet ympäri maailmaa jne. Ruoantuotanto, koulutus.. Lista on loputon!

Teknologian rooli tuntuu vain kasvavan ihmisen elämässä vuosi vuodelta. Ei tarvitse mennä kovin montaa vuosikymmentä taaksepäin, kun vielä esimerkiksi tietokoneet olivat vain varakkaimpien harvinaista ylellisyyttä kotitalouksissa. Silloin toki koneet olivat enemmän hupikäyttöön - pelaamiseen lähinnä. Koneilla ei voinut maksaa laskuja tai varata ulkomaanmatkoja - eihän ollut internettiäkään.

 Teknologian ilot ja surut


 Ihminen on tehty kehittymään ja niin on myös teknologia. Saamme elämäämme paljon helpotusta teknologiasta. Nykyään moni asia hoituu helposti kotisohvalta, eikä aikaa tarvitse käyttää jokaiseen pikku asiaan, mihin ennen saattoi mennä koko päivä. Voimme hoitaa laskut netissä, tilata ruoat, vuokrata elokuvat yms. kotisohvalta käsin. Toisin sanoen teknologia on antanut meille lisää aikaa muuhun elämiseen.

Vaikka teknologia meille tarjoaakin paljon elämää helpottavia asioita, on teknologian kehityksellä myös varjopuolensa. Esimerkiksi nopeasti kehittyvä automatisaatio lisää varmasti tuotettavuutta monissa tehtaissa, mikä  lisää voittoja yrityksille ja osakkenomistajille. Mutta mitä tapahtuu ihmiselle, jotka menettävät työnsä automatisaation takia? Tämä on yksi ongelma teknologian kehityksessä. Mikä tulee olemaan ihmisen osa, kun teknologia hoitaa kaiken meidän puolesta?

On myös muitakin huolenaiheita, kuten nopeasti kehittyvä aseteknologia tai vaikkapa liian edistyksellinen tekoäly. Kyseisiin asioihin tarvitaan tulevaisuudessa mielestäni enemmän säännöstelyä, kuten lakeja sekä valtioiden välistä yhteistyötä, jottei liiallinen kehitys kääntyisi itseämme vastaan. 

Uskoisin, että tulevaisuutemme voi olla valoisa teknologian ansiosta, mutta kunhan muistamme pitää järjen kädessä!


Lähteet: 

https://www.dezeen.com/2019/01/17/merger-keiichi-matsuda-future-workplace-augmented-reality-video/ 

https://www.youtube.com/watch?v=elYb4m9dRA8



 

 

 


 



Kommentit

  1. Moikka Tuomas! Kiitos hyvästä blogitekstistä. Auttoi lukukokemusta, että olit jakanut sisältöä omilla pikkuotsikoilla. Oli mielenkiintoista lukea pohdintaasi ja olitkin miettinyt asiaa monella eri tavalla. Jaan kanssasi saman ajatuksen siitä, että moni meistä ei kyllä selviäisi jos teknologia nyt kaatuisi. Käyttämäsi sana riippuvaisuus on oikein osuva kuvaus tilanteesta. Odotan innolla muita tekstejäsi!

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit