Tekoäly, automatisaatio ja robotiikka (tehtäväpaketti 2 teht 1)


Mitä on tekoäly?

Tekoäly on koneen kyky, jossa se käyttää taitoja, jotka liittyvät ihmisen älyyn, kuten päättelykykyä, suunnittelua, oppimista tai luomista. Tekoälyssä tekniset laitteet havannoivat esimerkiksi ympäristöä ja näin keräävät dataa, minkä avulla voidaan analysoida ja ratkaista ongelmia. (Euroopan Parlamentti)

Tekoälyä on myös eri tasoisia. Tekoälyn tasoja voidaan luokitella kapeaan, vahvaan ja supertekoälyyn. Tämänhetkinen tekoäly on kapeaa sorttia. Kapealla tekoälyllä ei ole tietoisuutta, vaan se pystyy lähinnä, esimerkiksi diagnosoimaan  jonkun sairauden, mutta sen toiminta rajoittuu omaan alaansa.

Vahva tekoäly taas luokitellaan semmoiseksi, jossa tekoälyllä on laaja ymmärrys asioista ja omaa ihmisen kaltaisen tietoisuuden tason.

Supertekoäly taas taitaa olla vielä hamassa tulevaisuudessa siintävä uhkakuva. Supertekoälyllä tarkoitetaan tekoälyä, jossa tekoäly ottaa vallan ihmiskunnasta ja näin ollen ihminen ei pysy enää tekoälyn perässä. Supertekoälystä onkin maalailtu vaikka minkänäköisiä uhkakuvia aina Hollywoodista lähtien. Tosin tuskin kukaan oikeasti vielä tietää minkälaiseksi tekoäly tulevaisuudessa kehittyy, mutta uhkiin on hyvä varautua ja käydä keskustelua tekoälyn hyödyistä sekä haitoista. 

Tekoäly arjessamme 


 Tekoälystä on paljon apua meille ihmisille. Koska aivokapasiteettimme on rajallinen, tekoäly tuo suurta helpotusta meidän kaikkien elämään. Voidaan ajatella vaikkapa Googlea, miten paljon sen palvelut auttavat meitä. On Google Maps, Google Translate, Google Search, Google Videos jne. Nämä kaikkihan on tekoälyä.


Jos mennään ajassa taaksepäin, aikaan ennen internettiä ja älypuhelimia, josta ei mielestäni ole niin pitkä aika, niin moni varmasti muistaa, miten vaikkapa tiedonhaku ei tapahtunut ihan hetkessä. Silloin piti kaivaaa tietokirja esille tai sitten kysyä itseään viisaammalta, jos jokin asia askarrutti. Kiitos tekoälyn, nykyään jos vaikka jokin englannin kielen sana mietityttää, ei mene kuin muutama sekunti ja tekoäly hoitaa homman kotiin.

Tai jos päätän lähteä matkalle ja mietityttää tuliko valittua halvin tai hintalaatusuhteeltaan paras vaihtoehto, yllätys yllätys, tähänkin auttaa tekoäly. Sen verran joudun itse miettimään, että haluanko esimerkiksi aamupalan, halvimman hotellin tai mitä ikinä haluankaan, raksitan vain muutaman ruudun ja algoritmit hoitavat lopun ja antavat minulle parhaat vaihtoehdot. 

Kyllä tekoäly on mielestäni hieno juttu! Täytyy todeta, että kyllä oma elämä on ainakin huomattavasti helpompaa tekoälyn ansiosta. Mutta lopuksi voisi kiteyttää vanhan sananlaskun tähän hieman muokattuna: Tekoäly on hyvä renki, mutta huono isäntä! 

 

 

 Kuvat:

 istockphotos, artificial intelligence


 


Lähteet:

 https://www.europarl.europa.eu/news/fi/headlines/society/20200827STO85804/mita-tekoaly-on-ja-mihin-sita-kaytetaan

 https://soundcloud.com/jargonmankeli/mista-oikeasti-tekoalyssa-ja-koneoppimisessa-on-kyse

 https://yle.fi/aihe/artikkeli/2017/06/04/tekoaly-muuttaa-maailman-pian-se-tekee-jopa-laakarin-ja-juristin-toita

 




Kommentit

Suositut tekstit