Tekoäly Suomessa (tehtäväpaketti 2 tehtävä 3)


Tekoälyllinen tulevaisuus


Tekoäly kehittyy vauhdilla ja meidän on syytä olla mukana kehityksessä, jos haluamme pärjätä kilpailussa muuta maailmaa vastaan. Tekoälyä pidetäänkin aikamme ehkä jopa tärkeimmistä teknologioista, ja sen kehittäminen on erittäin tärkeää, että pystymme edistämään talouskasvuamme ja hyvinvointiamme. (Valtioneuvosto 2019). Tekoäly tulee vaikuttamaan meihin kaikkiin ja vaikuttaakin jo monella eri tasolla. Työ- ja elinkeinoministeriön julkaisemassa raportissa, (Edelläkävijänä tekoälyaikaan, 2019), pohditaan ja ehdotellaan erinäisiä toimenpiteitä, miten pysymme kehityksessä mukana.
Yksi asia pisti raportissa silmään, joka vaikuttaa itseeni, ja moneen muuhunkin ihmiseen, on jatkuva oppiminen. Tekoälyn kehittyessä, varmasti monet vaikkapa tietotekniset taidot, tarvitsevat jatkuvaa päivittämistä. Raportissa ehdotetaankin, että tulevaisuudessa työntekijälle tulisi antaa subjektiivinen oikeus palkalliseen opintoviikkoon keskimäärin kerran vuodessa, jotta voitaisiin päivittää osaamista, mitä ikinä se sitten onkin.

Tohtori tekoäly


Tulevaisuudessa terveydenhuolto tulee muuttumaan. Jo nyt lääkärissä asiointi tapahtuu osittain chatbotin kanssa, mikä kyselee sinun vaivoistasi tai muuta terveyteen liittyviä huolia. Tekoälyn vaikutus terveyden saralla tulee varmasti tutummaksi itsellekin, kun ikää karttuu enemmän. Raportissa puhutaankin siitä, miten itsensä mittaaminen on jo nyt nostanut suosiota. Kaikella tällä datalla, voidaan diagnosoida sairauksia, eikä vastaanotolla käyntiä välttämättä tarvita. Ehkäpä 80-vuotias Tuomaskin mittaa kolesteroliarvonsa etänä tulevaisuudessa.

Opettajani tekoäly 

Niin kuin edellä mainitsin, jatkuvan oppimisen tavoite oli yksi toimenpiteistä Valtioneuvoston raportissa. State of AI Finland 2020 raportissa tarkastellaan, missä tekoälyn kanssa tällä hetkellä mennään. Raportissa puhuttiin uusien kielien oppimisesta tekoälyn avulla. Tämä on vaikuttanut myös omaan elämääni. Olen tekoälysovelluksen avulla alkanut opiskelemaan Ranskaa. Täytyy todeta, että vaikka ranskan kielen taitoni on aika lailla lapsen kengissä, niin huomattavaa parannusta on tullut lähtötasooni nähden. Tämänkin on mahdollistanut tekoäly. Ei se ilmeisesti ihan turha juttu kuitenkaan ole!

Missä olemme nyt?

Tekoäly tuntuu kehittyvän vuosi vuodelta eteenpäin. Ei oikein itsekään tahdo pysyä mukana kaikissa uusissa sovelluksissa ja teknologiossa yms. State of AI Finland raportissa esitellään muun muassa tekoäly sovellus, joka pystyy analysoimaan suuria määriä esimerkiksi covid-19 näytteitä. Tässä voisi luetella loputtomasti, mitä kaikkea raportissa kerrotaan, mutta pääpointtini on, että kehitys on nopeaa. Kyllä Suomi tuntuu olevan oikein hyvin matkassa tekoälyn suhteen, jos verrataan muuhun maailmaan!


Kuvat:
istockphoto


Lähteet:

https://julkaisut.valtioneuvosto.fi/bitstream/handle/10024/161447/23_19_Tekoalyraportti.pdf. Luettu: 17.11.2021

https://faia.fi/market-research/. Luettu: 17.11.2021

https://www.istockphoto.com/photo/businessman-touching-the-brain-working-of-artificial-intelligence-in-the-futuristic-gm1274394072-375647440

https://www.istockphoto.com/photo/cyborg-teacher-or-lecturer-gm954072938-260472675



Kommentit

Suositut tekstit